DIABETUL

Diabetul zaharat este un grup de boli metabolice caracterizat prin hiperglicemie cronica ca rezultat al defectelor in secreţia şi sau acţiunea insulinei sau ambelor. Acestea conduc la modificări ale metabolismului glucidic, lipidic şi proteic. Exista trei forme principale de diabet zaharat: tip 1, tip 2 si gestational (de sarcina). 
Diabetul de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Majoritatea pacienților prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deși poate să apară la orice vârstă). Sensibilitatea la insulină este normală mai ales în stadiile incipiente. Hormonul numit insulina permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical. Prin digestie, unele alimente cu carbohidrați sunt transformate în zahăr (glucoză, mai exact) mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai înalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digeră mai lent. Un aport de grăsimi și proteine poate să scadă indicele glicemic al unei mese. Consultați dieteticianul sau medicul înainte de a vă modifica dieta. Tipul 1 necesită tratamentul cu insulină prin injecție. 
Diabetul de tip 2 se datorează rezistenței crescute la insulină a țesuturilor, însoțită de scăderea secreției de insulină. Lipsa de răspuns la insulină a țesuturilor se datorează cel mai probabil modificării receptorului pentru insulină de pe membrana celulară. 
Tipul 2 este tratat cu medicație orală o lungă perioadă, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentrației glucozei sanguine. Factori care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viață și abundența calorică a dietei moderne, fapt concretizat în obezitate sau măcar indici ai masei corporale ridicați, fumatul de tutun, o mărire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arterială înaltă. Interventie nutritionala in diabet 

Persoanele cu prediabet şi diabet trebuie să primească indicaţii nutriţionale individualizate, în mod ideal de la un medic calificat. 
Purple Life ofera servicii de analiza, recomandare si monitorizare in cazul diabeticilor, cat si de crerea personalizata a unei diete menite sa usureze si sa imbunatateasca viata acestuia, considerabil. Vindecarea este posibila, sub indrumarea echipei de medici specialisti si consultanti nutritionali, daca persoana in cauza respecta indicatiile, mai putin la cei deja insulino-dependenti. 

Intervenţia are ca obiective: scăderea în greutate, inclusiv prin restricţie glucidică, lipidică sau dietă mediteraneană (până la 2 ani). În cazul dietelor hipoglucidice (low-carb), trebuie verificate periodic: profilul lipidic, funcţia renală, aportul de proteine (în cazul nefropatiei), şi trebuie ajustată terapia. Monitorizarea ingestiei de carbohidraţi este cea mai eficientă intervenţie pentru echilibrul glicemic. Activitatea fizică şi modificările comportamentale sunt cele mai utile intervenţii în cadrul menţinerii.

 

In cazul diabetului, este absolut necesar ca bolnavul sa-si inteleaga boala, sa-si cunoasca pericolele si posibilele consecinte patologice (in special tinerea sub observatie a ochilor si a picioarelor). Este necesara o educatie timpurie a diabeticului, o munca in echipa formata din medicul diabetolog, farmacist, nutritionist si chiar si membrii familiei, este o activitate de lunga durata reluata pe parcursul mai multor consultatii. Problema cea mai importanta in tratamentul diabeticului este aceea de a modifica definitiv alimentatia diabeticului, tinand cont de mediul social, de profesie si de activitatea fizica. 

La Purple Life, noi tinem cont de toate acestea si ne asiguram ca realizam atat informarea si educarea persoanei in cauza pentru a schimba mentalitatea in una pozitiva, care va intelege ca rezultatele se obtin in timp, cu efort si cu optimism, cat si modificarea comportamentului alimentar prin un jurnal nutritional personalizat.